Inden længe er der for alvor dømt sommerferie og du skal måske en tur i sommerhus eller til en varmere destination, hvor UV indekset er ekstra højt. Det er derfor en rigtig god idé at få styr på, hvilke solcremer, der skal indkøbes til dig selv - og eventuelt også til resten af familien. Vi har forsøgt at beskrive fordele og ulemper ved de kemiske (syntetiske) og fysiske (mineralske) filtre.
De kemiske og fysiske filtre
Kort sagt består solcremer af et fysisk eller kemisk filter, eller en kombination af begge. Uanset om du vælger det ene eller det andet filter, så begrænser de solens skadelige UVA og UVB stråler. Der er bare forskel på, hvordan de gør det.
Solens farlige stråler
UVA findes året rundt, også i skyggen og i skyet vejr. Og de kan også trænge igennem glas. UVA står for 95% af den samlede UV stråling. UVA trænger dybt ned i hudlagene og kan skade vores DNA. Det ser man ved for tidlig ældning af huden (rynker) eller i værste fald hudkræft. De findes i korte og lange stråler - det er de korte UVA stråler, der er de mest farlige. UVB er solens ultraviolette stråler og er meget kraftig. Den står for kun 5%.
UVA = Alarm pas på din DNA → hudkræft, UVB = Brændt hud (den værste) → hudkræft og solallergi.
Fysisk filter
Det fysiske/mineralske filter lægger sig som en tynd hinde på huden og virker som et spejl, der reflekterer solens stråler. På den måde forhindrer det solens skadelige stråler i at trænge ned i huden.
Fordele ved solcreme med fysisk filter
* Det fysiske filter beskytter mod UVA (de korte stråler og UVB)
* De irriterer ikke huden omkring øjnene
* Indeholder ikke hormonforstyrrende stoffer
* Laver ikke skader på korallerne i verdenshavene
* Trænger ikke ned i huden men lægger sig kun ovenpå
* Virker med det samme og du skal derfor ikke vente tyve minutter med at gå ud i solen
* God til børn og folk med sart hud
Ulemper ved solcreme med fysisk filter
* De kan efterlade et hvidt skær på huden - ofte forsvinder det dog hurtigt igen
* De kan fedte en smule afhængigt af, hvor meget solfilter der er i og hvilken blanding der er brugt
* Kan være lidt sværere at fordele på huden
* Man skal være ekstra opmærksom ift. at påføre nok solcreme, da solcremen lægger sig ovenpå huden og derfor nemt skylles af ved badning og sved.
* Beskytter ikke mod de lange UVA stråler
Kemisk filter
I modsætning til det fysiske filter, så lægger det kemiske filter sig ikke ovenpå huden, men trænger ned i huden. På den måde når solen ikke ned i de nedre hudlag og forårsager skade. De kemiske solfiltre kan, i modsætning til de fysiske, ikke ses på huden, og det kan være en af årsagerne til, at nogle foretrækker de kemiske filtre fremfor de fysiske.
Fordele ved kemisk filter
* Nogle mennesker synes det er nemmere at smøre på
* Beskytter mod alle solens farlige stråler
Ulemper ved kemisk filter
* Kan fremkalde allergi og være hormonforstyrrende
* Kan svie og irritere øjenomgivelserne
* Indeholder kemi
* Kan være med til at udrydde korallerne i verdenshavene
Hvilken faktor skal jeg så bruge?
Det kan sjældent betale sig at købe en faktor, der er højere end faktor 30, hvis du skal sole dig i Danmark. Bruger du en faktor 30, så beskyttes du imod 93% af UVA ogUVB strålerne og du får kun 2% mere beskyttelse, hvis du f.eks. bruger en faktor 50. Men til gengæld er der ofte 50% mere kemi i faktor 50%.
Når “bundfarven” er lagt, kan man godt nøjes med en faktor 15, som man skal huske at smøre sig med jævnligt. Faktor 15 er god at bruge året rundt.
Hvis du rejser sydpå, og dermed tættere på ækvator, skal du huske at smøre dig endnu flere gange om dagen. Både fordi man ofte bader mere og for at være sikker på at solcremen har sin optimale styrke. Det kan være en god idé at smøre sig ind, vente 20 min., og smøre sig ind igen. En lille stift med faktor 50 er god på næseryggen.
Vandfaste solprodukter
Uanset om du vælger et solprodukt, der er vandafvisende eller vandfast, så skal du være opmærksom på, at ingen produkter holder hele dagen til at du bader, svømmer, sveder og tørrer dig med et håndklæde. Der er pt. ingen lovgivning, der dikterer, hvornår et produkt må kaldes vandfast, så det er helt op til producenten af vurdere, hvornår deres produkter - altså ifølge dem selv, er vandfaste.
Til de små
Der er altid meget strikse regler for solcremer til børn i Danmark, da deres hud er mere sart end voksnes. Derfor tillader solcremer til børn heller ikke kemiske filtre, da de kan give allergi og mistænkes for at være hormonforstyrrende. Vælg gerne en solcreme til dine børn, der er svanemærket, de tillader ikke hormonforstyrrende stoffer i solcreme til børn.
Husk - der er også andre brugbare råd i forhold til, hvordan du kan beskytte dine børn imod solens stråler - skygge og let tøj er nemlig også en rigtig god idé. Det gælder også om at undgå solen i de skarpeste timer, mellem klokken 12.00-15.00, og at undgå forbrænding, da det er her, hvor huden virkelig tager skade.